top of page

En gemensam bystuga och ett café för invånarna i Söderkulla och Sibbo med omnejd

Café-bageriet, bystugan Pikkurastas öppnades i Söderkulla, Sibbo i december 2018.

 

Redan då vi började vår verksamhet beslöt vi att caféet är en bystuga med positiv atmosfär. Det är viktigt för oss att varje kund som kliver in kan lämna vardagens bekymmer utanför. Vi strävar efter att det svåraste beslutet under besöket är att bestämma om man vill ha en örfil eller munk till kaffet.

Kylätupa Sipoon Söderkullassa

Hej! Jag heter Päivi Rastas och jag driver café-bageriet och bystugan Pikkurastas. Eftersom återvinning är bra gav jag företaget mitt efternamn.  Själv fick jag namnet på köpet av min man då jag gifte mej.

 

Tidigare brukade jag jobba på kontor, men när det tog slut  började jag drömma om ett eget café. Mitt första café var beläget på Museigatan i Helsingfors. Det var litet och trångt så och jag började söka efter lite större utrymmen, även lämpligt för ett bageri. Sedan hörde jag om bystugan i Sibbo, Söderkulla och fick ett helt hus som lämpar sej ypperligt för Pikkurastas!

Pikkurastas cafe

Historien om hur caféet och bystugan Pikkurastas i Söderkulla började

Puhekupla Pikkurastas

”Under invånaraftonen  i Hassellunden
i december 2016  framgick behovet av ett gemensamt
byhus, som skulle främja områdets känsla av samhörighet och fungera som en mötesplats på samma sätt som en stor gård på landet där man kan samlas. Som ett alternativ plats för detta ändamål valdes Nya Borgåvägen 1262.  Där har kommunen organiserat i två somrar  en pop-up trädgård för invånarna i området.

En av de centrala byhusaktiviteterna är ett café och en entreprenör har dykt upp. ”

 

- Sfri översättning av utdraget från protokollet
av Sibbo tekniska kommittén 12.06.2018

Bystuga

Ajankohtaista

Pikkurastas är en lösning på behovet av ett vardagsrumsliknande, gemensamt utrymme med låg tröskel – öppen för alla invånare i området.

Sibbo kommuns verksamhet på gården

Sibbo kommun underhåller odlingslådor som invånarna i Söderkulla med omnejd kan reservera för sommaren. Kommunen ansvarar också för lekplatsen på gården vid Pikkurastas. Lekområdet är inte enbart för caféets kunder, utan alla är välkomna att spela och leka! Stigen till busshållplatsen vid Nya Borgåvägen passerar genom caféets gård. 

Bystugan är en gemensam mötesplats för Sibbo-borna - med konst, evenemang och delikatesser.

Baby_moose_at_cafe

Älgkalven på fotot var på väg till lekplatsen sommaren 2019

I bystugan och café-bageriet Pikkurastas arrangerar vi program med låg tröskel för våra kunder. Waterwise-duon från Östersundom öppnade caféets sommarsäsong den 3. juni 2020.

Duo Waterwise

Bystugan Pikkurastas värderingar är skönhet i vid bemärkelse  och hållbar utveckling

Med skönhet avser vi också den attityd, det sätt vi bemöter varandra.  Vi bjuder på konkret skönhet t.ex. som konst och vardagsestetik som  tar sej uttryck på många sätt i bystugan. Skönheten är ren som regndroppar på gårdens liljekonvaljeblad.

 

Hållbar utveckling i Pikkurastas innebär ansvar för alla beslut. Konkret betyder det att vi minimerar svinnet och värnar  caféets gård och den omgivande naturen.

Vårens första liljekonvalj på bystugans gård
bottom of page